Ο τοπικός πολιτισμός της περιοχής των Τζουμέρκων
Υπόμνημα:

Λατρεία της Παναγίας

no images were found

Ανάμεσα στους πρωταρχικούς στόχους του προγράμματος υπήρξε η περαιτέρω ενεργοποίηση των τοπικών μηχανισμών και φορέων για την ποιοτική ανάπτυξη της περιοχής, και στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε δύο πολιτισμικές διαδρομές.

Η πολιτιστική διαδρομή με τίτλο « Η λατρεία της Παναγίας» προτείνει στον επισκέπτη ή στον προσκυνητή μια νοητή διαδρομή στο χρόνο και στον τόπο με τα μοναστήρια της περιοχής που είναι αφιερωμένα στην λατρεία της Παναγίας και σε ναούς που ιδρύθηκαν μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα και διατηρούν πολιτισμικά στοιχεία του παρελθόντος.  Λατρευτικοί ωστόσο τόποι αφιερωμένοι στη λατρεία της Παναγίας ( εκκλησίες , ξωκλήσια ) υπάρχουν στα περισσότερα χωριά των Τζουμέρκων , όπως παντού αλλού στην Ελλάδα.  Ο θρησκευτικός δε και λαϊκός εορτασμός, ειδικότερα στις 15 Αυγούστου (της Κοίμησης της Θεοτόκου), είναι ως σήμερα πλούσιος σε λατρευτικές, ψυχαγωγικές και ευρύτερα πολιτισμικές εκδηλώσεις που συσφίγγουν και ανανεώνουν τις κοινωνικές σχέσεις. Το πρόσωπο της Παναγίας αγαπιέται και τιμάται ως η απόλυτη μορφή της μητρότητας, εμπνέοντας, η μητέρα, αξίες, αίσθημα αυτοθυσίας και δύναμης. Στον δύσβατο αυτό τόπο, η Παναγία, ως η Μητέρα του Θεανθρώπου υπήρξε και παραμένει η θρησκευτική μορφή που ο άνθρωπος βρίσκει καταφύγιο, κατανόηση και προστασία. Για αυτό η λατρεία της υπήρξε και είναι ακόμη για τον ντόπιο πληθυσμό μια ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής.

Στην κεντρική θεματική πολιτιστική διαδρομή της λατρείας της Παναγίας εντάσσονται και άλλα πολιτισμικά στοιχεία της τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς, άρρηκτα συνδεδεμένα με την κύρια διαδρομή και τεκμήρια επίσης της δυναμικής μιας ορεινής κοινωνίας που άκμασε στο 18ο και 19ο αιώνα συμμετέχοντας με τους ανθρώπους της και με τα παραγόμενα προϊόντα της σε μια εμπορευματική οικονομία, σε μια ευρύτερη κοινωνία και πολιτισμό. Τα χωριά π.χ. Συρράκο, Καλλαρύτες, Ματσούκι συνιστούν με την θέα τους και μόνο τα δείγματα αυτής της κοινωνικοπολιτισμικής δυναμικής και ως εκ τούτου προτείνονται ως σύνολα στη διαδρομή.

Επισημαίνεται επίσης ότι η χαραγμένη πολιτιστική διαδρομή διευκολύνει τον επισκέπτη να μετακινείται από τόπο σε τόπο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας το τωρινό οδικό δίκτυο. Το τελευταίο άλλωστε αναπτύχθηκε πάνω στα παλιούς δρόμους και τα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν οι άνθρωποι για τις μετακινήσεις τους.

Ως προσκυνητές, ή απλώς ως επισκέπτες με πολιτισμικό ενδιαφέρον, ντόπιοι ή μη, ξεκινάμε να βιώσουμε μέρος αυτής της πραγματικότητας.

Η διαδρομή Λατρεία της Παναγίας σε pdf.

Π1 : Ιερός Ναός Γενέσιου Θεοτόκου στο Παλαιοχώρι Συρράκου

Π2: Ιερός Ναός της Παναγίας στο Συρράκο

Π3 : Ιερά Μονή Κηπίνας στο δρόμο από Προσήλιο προς Καλαρρύτες

Π4 : Ιερά Μονή Βύλιζας στο Ματσούκι

Π5 : Ιερά Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου στους Μελισσουργούς

Π6 : Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής (Φανερωμένης) στα Άγναντα

Π7 : Ιερά Μονή Χρυσοσπηλιώτισσας στα Γουριανά

Π8 : Ιερά Μονή της Ευαγγελίστρας στην Κυψέλη

Π9 : Ιερά Μονή Παναγίας Βελλάς στο Βουλγαρέλι

Π10 : Ιερά Μονή της Παναγίας Μουχουστιώτισσας ή Μοναστήρι της Πλάκας στη θέση Μουχούστι

Π11: Ιερά Μονή Φανερωμένης στο δρόμο προς το Φορτώσι

Π12: Ιερός Ναός Φανερωμένης και Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Καλέντζι

Π13: Ιερά Μονή Τσούκας στο δρόμο προς το Ελληνικό

Π14: Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ελληνικό