Ο τοπικός πολιτισμός της περιοχής των Τζουμέρκων
Υπόμνημα:
..oberursel.de.. Sie wissen, was ein Sprecher, dass Frau hier und wenn ich ihr etwas, das ein wenig verbrannt, zu verstehen, die ganze New York hört über Nun, Henrietta, sagte Sam, wie Rose und griff nach viagra im internet bestellen forum seinem Hut, so will ich muss gehen werden! Frau Schrimm rief. Warum sind Sie nur kommen gerade. Und außerdem, Sam, werden Sie Anschlag Mittagessen zu. Mittagessen! Sam rief. Warum, ich hier esse nicht zu Mittag essen nicht mehr, Henrietta.

Τα πανηγύρια στο Ματσούκι

no images were found

Τα πανηγύρια στο Ματσούκι όπως και στα περισσότερα χωριά των Τζουμέρκων πραγματοποιούνταν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Σε αυτά συμμετείχαν τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι κτηνοτρόφοι που είχαν επιστρέψει από τα χειμαδιά. Το πανηγύρι αποτελεί σημαντική κοινωνική εκδήλωση για την κοινότητα, με την έννοια ότι συγκροτείται και αναπαράγεται συμβολικά, διαπραγματεύεται την ταυτότητα της και τονώνει την κοινωνική της μνήμη. Σημείο σταθμό για την κοινότητα αποτελεί το τριήμερο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής τον Ιούλιο αλλά και το πανηγύρι της Παναγίας της Βύλιζας που τελείται στις 25 Μαρτίου και από το 1926, στις 15 Αυγούστου.

Ο δεύτερος εορτασμός που είναι και ο πιο πανηγυρικός γίνεται για να μπορούν να παρευρίσκονται στη θρησκευτική και πανηγυρική γιορτή οι κτηνοτρόφοι με τις οικογένειές τους που έχουν επιστρέψει από τα χειμαδιά αλλά και οι απόδημοι του εσωτερικού και εξωτερικού. Στα πανηγύρια αυτά συμμετέχουν επίσης και κάτοικοι των γειτονικών κοινοτήτων ενώ ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και είναι η προσέλευση των Ματσουκιωτών της Θεσσαλίας στο πανηγύρι του Ιουλίου. Η άφιξη των συγγενών από τα χωριά της Θεσσαλίας και η φιλοξενία τους στα σπίτια ενείχε ένα ιδιαίτερο συμβολισμό. Η συμμετοχή τους στο πανηγύρι λειτουργούσε ως μέσο ενίσχυσης των κοινοτικών και συγγενικών δεσμών και ως μέσο ανανέωσης των δικτύων επικοινωνίας και αμοιβαιότητας.

Πανηγύρια όμως σύμφωνα με τις προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων στήνονταν παλαιότερα και στα διάφορα ξωκλήσια που περιβάλλουν το χώρο της κοινότητας. Ανήμερα της εορτής του Σωτήρος ή των Αγίων Θεοδώρων τα όργανα ακολουθούσαν τους πανηγυριστές στα ξωκλήσια όπου στηνόταν μικρά γλέντια με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων. Κάτι αντίστοιχο γινόταν και τον Δεκαπενταύγουστο στη Βύλιζα. Μετά την λειτουργία οι οικογένειες κάθονταν σε προκαθορισμένα σημεία περιμετρικά της μονής, συνήθως κάτω από μεγάλα δέντρα και γλεντούσαν υπό την συνοδεία οργάνων.

Προφορικές μαρυρίες για τα πανητύρια στο Ματσούκι.