Ο τοπικός πολιτισμός της περιοχής των Τζουμέρκων
Υπόμνημα:

Τα γεφύρια του Ματσουκίου


no images were found

Τα γεφύρια του Ματσουκίου συνδέονται με τα ποτάμια της περιοχής. Το ποτάμι της Μαυριάς το οποίο πηγάζει από τρεις πηγές ανάμεσα στα Κριθάρια και τα Μπισκέφιανα. Θέτοντας σε κίνηση το μύλο, την ντριστέλα και το μαντάνι πέφτει στον καταρράκτη του Βασίλη απολήγωντας στο Ματσουκιώτικο ποτάμι. Στο Ματσουκιώτικο ποτάμι είναι χτισμένο το γεφύρι του Σταφυλά. Το γεφύρι αυτό πήρε το όνομα του από τον ομώνυμο ληστή ο οποίος καταδιώχτηκε και φονεύτηκε σε μια σπηλιά που βρίσκεται κοντά. Κατά το παρελθόν το γεφύρι αυτό αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα για ζώα και ανθρώπους στον δρόμο προς Άρτα και Γιάννενα.

Αργότερα ο στρατός εγκατέστησε μια γέφυρα τύπου Μπέλευ. Ένα άλλο πέρασμα για τους Ματσουκιώτες αποτελούσε το γεφύρι του Σταθμού το οποίο συνδέει το Ματσούκι με το Αρμπορούσι (νότια από το μοναστήρι της Κηπίνας). Το όνομα του το οφείλει στο ελληνικό φυλάκιο (σταθμό) που εγκαταστάθηκε στο σημείο αυτό μετά την απελευθέρωση του 1881.

Δυτικό σύνορο του Ματσουκίου με την γειτονική κοινότητα των Καλαρρυτών αποτελεί ο ποταμός Καρλίμπους. Το όνομα του το οφείλει στις διακλαδώσεις που διαγράφει η κοίτη του (από το βλάχικο καρλίμπου που σημαίνει γκλίτσα). Σε κάποιο σημείο του ποταμού υπάρχει μια πέτρινη μονότοξη γέφυρα ενώ στην όχθη του ποταμού υπήρχαν και μαντάνια.