Ο τοπικός πολιτισμός της περιοχής των Τζουμέρκων
Υπόμνημα:

Οι δραστηριότητες των Καλαρρυτινών εμπόρων

Οι Καλαρρυτινοί έμποροι διαπρέπουν κατά το χρονικό διάστημα από τα μέσα του 18ου αιώνα έως την καταστροφή των Καλαρρυτών. Με την εγκατάσταση τους στα Γιάννενα θα τους παραχωρηθούν κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις που θα τους δώσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των τοπικών εμπόρων. Το κύριο είδος το οποίο εμπορεύονται είναι το μάλλινο ύφασμα για τις κάπες ενώ παράλληλα εξαγώγιμο είδος αποτελούν και τα προϊόντα των εργαστηρίων της αργυροχοΐας. Η εμπορική δραστηριότητα τους επεκτείνεται και στο εξωτερικό (Γ. Δουρούτης στην Αγκώνα, Γ. Τουρτούρης στη Βενετία). Η παρουσία στη Βενετία χρονολογείται από το 1764 και στην Τεργέστη από το 1781.

Στα Ιωάννινα γνωστά ήταν τα καταστήματα των αδελφών Γεωργίου και Νικολάου Λάμπρου, Ιωάννη και Αποστόλου Παράσχη, Γεωργίου Τουρτούρη και μετά το 1815 τα καταστήματα των Δημ. Δαμίρη και Νικολάου Σγουρού.

Στο εξωτερικό δραστηριοποιούνται οι Γεώργιος και Χριστόδουλος Τουρτούρης στην Αγκώνα και την Τεργέστη. Ο Δημήτριος Τουρτούρης που εμπορεύεται στο Λιβόρνο και οι γιοι του Γεώργιος και Κωνσταντίνος με έδρα τη Βενετία. Τα προϊόντα που εμπορεύονταν ήταν τα εξής: σκούτινο ύφασμα για ρούχα, βαμβάκι από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία που εξαγόταν στην Αυστρία, κερί, πρινοκόκκι και βελανίδι από την Αγιά Βόλου. Τα προϊόντα που εισήγαγαν ήταν φέσια, κρεμεζιά, και τιρτίρια χρυσονήματα δηλαδή για την διακόσμηση των σχολών με την οποία ασχολούνταν οι τερζήδες.