Ο τοπικός πολιτισμός της περιοχής των Τζουμέρκων
Υπόμνημα:
..vital-kliniken.de.. Und wie in Totemism in der Mythologie und https://www.vital-kliniken.de/priligy-rezeptfrei-kaufen.html Eschatologie Ägypten war. Am Anfang war die Große Mutter, weil die erste Person in Totemism anerkannt war Totemism, viagra tabletten kosten Tätowierung und Fetischismus der Mutter. Die Totemism Ägypten war die Grundlage all seiner Mythologie und Eschatologie, aber das Stadium der Soziologie wurde hier fast versandete unter und versteckt aus den Augen https://www.vital-kliniken.de/ist-levitra-potenzmittel-rezeptfrei.html als eine der mehreren Schichten Ägyptens verschüttete Vergangenheit.

Η λάμια

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς που είχε έξι παιδιά, 3 αγόρια και 3 κορίτσια. Είχε και 12 άλογα στο κατώγι του σπιτιού του. Από τα 3 κορίτσια του η μια έγινε λάμια, έτρωγε δηλαδή και τα ζώα και τον κόσμο. Έτσι μέρα παρά μέρα έλειπε και από ένα άλογο. Τι να κάνουμε, τι να κάνουμε έλεγαν όταν μαζεύονταν όλοι μαζί. Ποιος να παίρνει τα άλογα? Το βράδυ θα καθίσω να φυλάξω για να ιδώ είπε το μεγαλύτερο παιδί του βασιλιά. Άκουσε η αδελφή του και δεν πήγε το βράδυ εκείνο. Το άλλο βράδυ δεν ξαναφύλαξε και χάθηκε ένα άλογο ακόμα. Θα πάω εγώ είπε το δεύτερο παιδί, εσύ δεν ξέρεις να φυλάξεις. Πάλι εκείνο το βράδυ δεν πήγε η αδελφή του γιατι είχε ακούσει ότι θα φύλαγαν. Μετά πέρασε λίγος καιρός και δεν φύλαγε κανένας αλλά τα άλογα έλειπαν. Τότε αποφάσισε το μικρότερο παιδί του βασιλιά να πάει να φυλάξει αλλά δεν είπε σε κανένα τίποτε. Το βράδυ η αδερφή του κατέβηκε στο κατώι άρπαξε το άλογο και το έφαγε ολόκληρο. Το παιδί δεν πίστευε στα μάτια του. Την άλλη μέρα είπε στον πατέρα του τι συνέβαινε. Του είπε να φύγουν γιατι αυτή αφού φάει όλα τα ζώα και όλο τον κόσμο θα ερημώσει τη χώρα. Ο πατέρας του δεν τον πίστεψε. Καλά του είπε και αυτός, εγώ θα πάρω τη μικρότερη αδερφή μου και θα φύγω. Έτσι και έγινε. Έφυγαν και κάθισαν 12 χρόνια μακριά. Μετά είπε της αδερφής του. Δεν πηγαίνουμε να δούμε τι έγινε. Αυτή όμως δεν τον ακολούθησε γιατι φοβόταν. Αυτός πήρε τρία σκυλιά που είχε και ξεκίνησε να πάει σπίτι του.

Αφού περπάτησε αρκετά βγήκε σε μια ράχη και αγνάντεψε αν είναι κόσμος και ζώα κάτω αλλά δεν άκουγε τίποτε. Αποφάσισε λοιπόν να κατέβει κάτω για να δει αν ζει η λάμια. Κατέβηκε λοιπόν, πήγε στο σπίτι του και τη βρήκε να παίζει κιθάρα. Μόλις εκείνη τον είδε τον καλοδέχτηκε και του είπε κάθισε αδερφέ μου να σου ετοιμάσω καφέ και αντί για αυτό, πήγε να τροχίσει τα δόντια της. Κατέβηκε τότε ένα πουλάκι και του είπε: Φύγε, η αδερφή σου τροχάει τα δόντια της. Έφυγε αυτός και ανέβηκε στις γρεντιές του σπιτιού. Τον είδε αυτή και του λέει δε μου γλυτώνεις. Τότε εκείνος βγήκε έξω και ανέβηκε σε ένα ψηλό δέντρο. Φώναξε τα σκυλιά του με τα ονόματα τους να βγούνε έξω από το κατώι που τα είχε δεμένα. Η αδερφή του εν τω μεταξύ είχε αρχίσει να κόβει το δέντρο με τα δόντια της. Τότε έδωσε διαταγή στα σκυλιά να την φάνε. Μετά κατέβηκε από το δέντρο, πήρε την καρδιά της, την έκαψε, την έκανε στάχτη την φύσηξε τρεις φορές μέσα στην παλάμη του και βγήκε όλος ο κόσμος που είχε φάει η αδερφή του. Τότε του είπε ο πατέρας του: Πως βρεθήκαμε εδώ παιδί μου και εκείνος του διηγήθηκε το τι είχε συμβεί. Έτσι λοιπόν έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Χασαλεύρη Άννα. Λαογραφικά σύμμεικτα από Άγναντα Άρτας . Χειρόγραφα Λαογραφίας των φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Νέα Σειρά 1973-78, σ. 1073-1109.