Ο τοπικός πολιτισμός της περιοχής των Τζουμέρκων
Υπόμνημα:

Οι Αγωγιάτες


no images were found

Η απουσία οδικού δικτύου στις περιοχές αυτές καθιστούσε αναγκαίο το επάγγελμα του αγωγιάτη ο οποίος αναλάμβανε με τα ζώα του την μεταφορά των εμπορευμάτων στα ορεινά χωριά.

Οι κυρατζήδες πήραν το όνομα τους από την λέξη κιράς που σημαίνει φόρτωμα-μίσθωμα. Ζούσαν σκληρή ζωή αφού από την φύση της δουλειάς τους ήταν αναγκασμένοι να ξεκινάνε βαθιά χαράματα για να φθάνουν έγκαιρα στον προορισμό τους και να διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο ή σε χάνια.

Τα χάνια ήταν χτισμένα σε κομβικά σημεία των εμπορικών δρόμων και παρείχαν κατάλυμα και τροφή για τους ταξιδιώτες και τα ζώα τους. Κατά την ολιγόωρη παραμονή τους εκεί οι αγωγιάτες είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν , να φροντίσουν τα ζώα τους και να ανταλλάξουν πληροφορίες ή πολλές φορές να κλείσουν και κάποια συμφωνία.

Για το φόρτωμα του ζώου χρησιμοποιούσαν τη λεγόμενη φορτωτήρα, ένα μακρύ γερό ξύλο, διχαλωτό στην κορυφή. Το φόρτωμα απαιτούσε ιδιαίτερη τέχνη. Φρόντιζαν να μην ταλαιπωρούν το ζώο, κατανέμοντας προσεκτικά το βάρος και στις δυο μεριές, ενώ συχνά σταματούσαν για να ξεκουράσουν τα ζώα, ή για να χαλαρώσουν τα λουριά που συγκρατούσαν το φόρτωμα επάνω στην ράχη τους. Αρκετοί ήταν εκείνοι που στόλιζαν τα ζώα τους με κομπολόγια, χάντρες και φυλαχτά.

Η αφήγηση ενός παλιού αγωγιάτη.