Ο τοπικός πολιτισμός της περιοχής των Τζουμέρκων
Υπόμνημα:
..oberursel.de.. Ich habe in der Zeitung genug hier bekam beschäftigt zu halten, bis heute Abend noch. Fünf Minuten später wurde die Kellertür schlug und Sam sprang seinen Füßen. With the agility a man half his age ran upstairs the parlour floor and put his hat and coat and the time Babette http://www.oberursel.de/propecia-online-kaufen/ had turned the corner Lenox Avenue Sam walked out the areaway his http://www.oberursel.de/viagra-cialis-levitra-vergleich/ old-fashioned, three-story-and-basement, high-stoop Residenz Einhundert Eighteenth Street Weg für Frau Schrimm ist ebenso altmodischen Residenz Einhundertzwanzig zwanzig~~POS=HEADCOMP-seventh Street. Es stieg die Fläche Schritte und der Suche nach der Tür angelehnt betrat Wie gehts, Mrs. Schrimm! fröhlich rief. http://www.oberursel.de/krankenkasse-levitra-20mg/

Π4 : Ιερά Μονή Βύλιζας στο Ματσούκι

Από Καλαρρύτες αφού περάσουμε το χωριό Χριστούς συνεχίζουμε για το χωριό Ματσούκι.

Στα αριστερά του χωριού από ένα υψωμένο σημείο ξεκινά το μονοπάτι για το μοναστήρι. Μετά από πεζοπορία μισής ώρας περίπου αντικρίζουμε, εκεί στο άκρο του βουνού Κριθάρια την Ιερά Μονή Βύλιζας, το μοναστήρι της Παναγιάς της Ευαγγελίστριας. Οχυρωμένο και απόρθητο ως φρούριο, ως παρατηρητήριο – βίγλα- επίσης (που έδωσε και την ονομασία Βύλιζα στο μοναστήρι) αποτελεί σήμερα, μετά την αναστήλωση του – που έγινε δυνατή με την επίμονη φροντίδα των κατοίκων του χωριού- το ευλαβικό προσκύνημα των ίδιων αλλά και άλλων που έρχονται από άλλα χωριά. Για να μπορούν να συμμετέχουν όλοι ντόπιοι στη θρησκευτική γιορτή και στο πανηγύρι της Παναγίας ( και αυτοί που ζουν μακριά από το χωριό ) , γίνεται από το 1925 περίπου διπλός εορτασμός. Στις 25 Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Παναγίας και τον δεκαπενταύγουστο, με τριήμερο πανηγύρι. Στη βορεινή πλευρά του μοναστηριού βρίσκεται και το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ( 17ου – 18ου αι), ολόκληρο τοιχογραφημένο από τους Καλαρρυτινούς ζωγράφους, τους Γεώργιο και Στέργιο ( 1737). Το εικονογραφικό πρόγραμμα όπου κυριαρχεί η παράσταση των Αίνων στο θόλο και σκηνές μαρτυρίων μας δείχνει τη λειτουργία του μοναστηριού ως οστεοφυλάκιου του μοναστηριού. Εντυπωσιακή η τοιχογραφική παράσταση του «Ανελεήμονα Χάρου».

e6a

Στο χωριό Ματσούκι, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του κτιρίου του δημοτικού σχολείου Ματσουκίου όπου εκτίθεται μια σημαντική συλλογή φορητών εικόνων και άλλων εκθεμάτων που προέρχονται από το μοναστήρι της Βύλιζας και διαφυλάσσονται επίσης στην οργανωμένη βιβλιοθήκη τα σπάνια χειρόγραφα ( 14 ου και 15ου αι.) και βιβλία που διασώθηκαν από το Μοναστήρι. Αξίζει να τονιστεί ωστόσο ότι αρκετά από τα εκθέματα δεν είναι απλά μουσειακά αντικείμενα ή προστατευμένα στοιχεία της πολιτισμικής κληρονομιάς. Συνεχίζουν να αποτελούν τα λειτουργικά αντικείμενα της θρησκευτικής λατρείας. Οι εικόνες της Παναγίας και του Ιωάννου του Προδρόμου αντίστοιχα, κάθε χρόνο στη θρησκευτική τους γιορτή, μεταφέρονται με ευλάβεια από τον ιερέα στον τόπο της λατρείας- στο μοναστήρι- και γίνονται ιερά αντικείμενα και προσκυνήματα. Στο χωριό μπορούμε να δούμε τα απομεινάρια μιας παραδοσιακής οικιστικής αρχιτεκτονικής, την εν λειτουργία νεροτριβή, το μαντάνι και τον αναπαλαιωμένο νερόμυλο, καθώς και το μονότοξο πέτρινο Γεφύρι του Σταφυλά, από κάτω από το οποίο περνάει ο Καλαρρυτικός ποταμός.