Ο τοπικός πολιτισμός της περιοχής των Τζουμέρκων
Υπόμνημα:

Τα χάνια στα Τζουμέρκα

Ε τι ήταν , ένα σπίτι και είχε ένα πάγκο, και δυο μπουκάλια με ούζο , ένα κουτί με λουκούμια και πιο πέρα έβαζε η κατσαρόλα, φασόλια ή φακές. Νταραβέρι στο χάνι γινόταν με φασόλια κυρίως. Έβλεπε τώρα ξεκαμπούσαν αγωγιάτες από το άλλο το χάνι και έρχονταν πάνω και έλεγε ο χανιτζής: Γυναίκα έρχονται, στούμπα σκόρδο και ρίξε και ξύδι στη φακή. Το έτρωγαν οι μπροστινοί και οι τελευταίοι έτρωγαν νερό.
Όσο για τον ύπνο κάτω στρωματσάδα, δεν είχε κρεβάτια. Άμα ήταν καλός ο καιρός κοιμόμασταν και απόξω. Άμα ήταν και χειμώνας τα δέναμε τα ζώα μέσα και πληρώναμε περισσότερο. Εκεί τρώγανε και τα ζώα . Το χάνι είχε χορτάρι, είχε τριφύλλι. Από εκεί το αγοράζαμε. Πληρώναμε . Ήξερα τώρα εγώ είχα έξι εφτά ζώα, μια μπάλα τριφύλλι, μια μπάλα χόρτο δε μου έφτανε. Το χορτάρι ήταν καλύτερο για τα ζώα τα φορτιάρικα. Στην ανάγκη όμως έπαιρνες και τριφύλλι.

Στέργιος Γρηγορίου , Ματσούκι, Ιούλιος 2012